10 juni - 10 sept. tentoonstelling

'Tijdloze Schoonheid' van Rob van Bergen

Ooit was Rob van Bergen schaapsherder in Friesland. Nu maakt hij prachtige beelden in zijn Utrechtse atelier. Deze bustes – mannen en vrouwen – lijken afkomstig uit de wereld van (Italiaanse) opera en theater: Luca, Carlos, Mara, Dora en Fleur. Maar Rob vindt zijn inspiratie veel dichterbij.
Zijn beelden maakt hij van chamotteklei. In zijn atelier boetseert en modelleert hij urenlang om te komen tot een perfect resultaat. De beelden worden op 1220 graden gebakken. Van huis uit leerde Rob het vak van stoffeerder. Textiel, papier en stof spelen een belangrijke rol in de afwerking van zijn portretbustes.

Deze ambachtelijkheid vormt een connectie met de collectie van Museum Hindeloopen. In het museum zijn prachtige sitsen te zien, als onderdeel van de collectie kledendracht. Ook ambachtelijk beschilderde meubelen – in de Hindelooper stijl – zijn in het museum te zien. Rob geeft aan zich als ambachtsman goed thuis te voelen in Museum Hindeloopen: ‘een bijzondere plek, waar ik graag mijn eigen werk laat zien’.

Robs beelden ademen schoonheid. Ook de schilderijen van de Friese schilder Christoffel Bisschop (1828-1904) laten zulke tijdloze schoonheid zien. Deze schilderijen vormen een belangrijk onderdeel van de eigen collectie van het museum. Tijdens deze tentoonstelling zijn zowel de beelden van Rob van Bergen als de schilderijen van Christoffel Bisschop in de expositieruimte te zien.

De tentoonstelling ‘Tijdloze schoonheid’  is te bezoeken van 10 juni tot en met 10 september.