Friesche verf in Hylpen

1 april - 3 juni 2018

Friesche verf in Hylpen

De tentoonstelling ‘Friesche verf in Hylpen’ is gewijd aan het werk van drie samenwerkende Friese kunstenaars: Hiske Wiersma, Hendrik Elings en Evert van Hemert. In hun werk leggen zij, ieder op hun eigen manier, een verbinding met Friesland.

Alle drie de kunstenaars zien het Friese landschap als een inspiratiebron. Blauwe lucht, groene weides, de dijk en het water. Dit Friese landschap omringt ook het museum, pal achter de dijk gelegen.

In de tentoonstelling zijn beelden en schilderijen te zien, maar de bezoeker krijgt ook een kijkje in de ateliers van de kunstenaars. Materiaal, gereedschap en mislukkingen, laten zien dat het kunstwerk ‘slechts’ een eindproduct is. Het proces van het maken, het scheppend ambacht van de kunstenaar, is minstens zo interessant en daarom ook te zien!
 
Alle geëxposeerde werken - van heel klein tot heel groot - zijn te koop. Bovendien hebben de kunstenaars speciaal voor de tentoonstelling een complete wand gevuld met kleine kunstwerkjes. Kleine kunstwerkjes om direct verliefd op te worden, om direct te kopen en mee naar huis te nemen.
 
Hendrik Elings woont en werkt in een stelpboerderij midden het Bildtse land. Dit bijzondere landschap, vlakbij bij de zeedijk en het wad, vormt de inspiratie voor veel van zijn schilderijen, verder schildert hij veel portretten en dan met namen van zijn vader die aan de ziekte van Alzheimer leed.
 
Evert van Hemert schildert en maakt beelden in brons in het Gaasterlandse Kolderwolde: 365 dagen per jaar aan het werk, is geen opgave, als kunst je grote liefde is. Onderwerpen te over, alles in zijn omgeving is een bron van inspiratie.
 
Hiske Wiersma haar landschappen zijn gevuld met lucht, weilanden en sloten; de eindeloze vlaktes door mens noch dier onderbroken. In de schilderachtige polders ontbreken opmerkelijk genoeg de herkenbare silhouetten van dikke, wollen bolletjes op dunne poten en van schonkige zwart/wit gevlekte herkauwers.