Uitgelicht

Heye Johanna, portret van een meisje uit Hindeloopen
 

Van tijd tot tijd zullen wij in de rubriek 'uitgelicht' enige interessante zaken naar voren brengen over ons museum of over Hindeloopen.

 
Deze keer gaat het over Heye Johanna, portret van een meisje uit Hindeloopen een bijzonder doek uit onze collectie. In 1863 is Heye Johanna Eidsma acht jaar oud. Zij is de dochter van Jappe Wiggerts Eidsma en Ellina Auwen en woont in Hindeloopen. In dit jaar maakt de in Harlingen geboren schilder Pieter Willem Sebes een prachtig portret van haar.
 
Sebes schildert graag Hindelooper interieurscènes en is regelmatig aan de Friese Zuiderzeekust te vinden. Daarnaast is hij een bekend portrettist.
Heye Johanna draagt een blauw-witte jurk, net als de pop die zij op schoot vasthoudt. Zij zit op een met rood velours beklede sofa. Op de grond ligt een veelkleurig tapijt. Heye Johanna kijkt nogal serieus en kijkt ons recht aan.
 
Hoe zal het dit Hindelooper meisje zijn vergaan? Als zij éénentwintig is trouwt zij in Amsterdam met Johan Lodewijk Diederik Baron van Slingelandt (1840-1914). Samen krijgen zij vier kinderen. Zij overlijdt op 65-jarige leeftijd in Schijndel, Noord-Brabant, ver van haar geboortegrond.
 
Wie er meer weet over het leven van Heye Johanna, wordt van harte uitgenodigd om te reageren via het emailadres van het museum!
 
afbeelding: Pieter Willem Sebes (1827-1906), portret van Heye Johanna Eidsma (1856-1921), schilderij op doek, 1863.