Verwacht

10 juni t/m 18 september 2017
 

Wigle Engelsma - Wyn, wetter en skipkes

Schilderijen, tekeningen, beelden
 
Kleurrijke werken, vormgegeven indrukken van verstilde wadlandschappen, expressieve lucht- en zeegezichten, water en schepen. Voor zijn beelden van mens en dier gebruikt hij een keur aan materialen, zoals hout, steen, lood of roestvrij staal.
 
Ruime Koers
                                                          Rietland
 
Wigle Engelsma, in 1953 geboren aan boord van het skutsje “Frisia”, is aanvankelijk opgeleid in de werktuigbouwkunde. Vervolgens heeft hij de studierichtingen Monumentale vormgeving en Tekenen en schilderen gevolgd aan de kunstacademies Vredeman de Vries en Minerva.
 
De afgelopen jaren heeft hij regelmatig geëxposeerd in binnen- en buitenland. In zijn veelal kleurrijke werken neemt hij de kijker mee naar de zee, de havenplaatsen en de wadden.
Het eigen werk kenmerkt zich door verstilde wadlandschappen met droogvallende klassieke schepen, expressieve lucht- en wadgezichten, houten en stalen objecten van mens en dier in karakteristieke houdingen. Soms in combinatie met andere materialen, zoals steen, lood of roestvrij staal.
 

Een podium voor de Hindelooper schilders

Dit seizoen in het museum.
 
Al eeuwenlang geven de Hindelooper schilders kleur en fleur aan het (Hindelooper) interieur. Ze doen dit met een diepgewortelde, plaatselijke traditie van meubelmaken en -schilderen, waar ieder tijdperk zijn eigen stempel op heeft gedrukt.
 
De Hindelooper schilders leveren een zeer belangrijke bijdrage aan de nationale en internationale bekendheid van Hindeloopen.
Ze mogen daarom best eens in het zonnetje worden gezet. Roosje Hindeloopen bijt in 2017 het spits af in ons speciale podium voor de Hindelooper schilders.
Oak Inside
In de 21ste eeuw gaan de veranderingen snel. Ze laten ook het traditionele Hindelooper ambacht niet onberoerd. Zo is Roosje Hindeloopen in 2011 een samenwerkingsverband aangegaan met Thomas Eyck en Christien Meindertsma om een eigentijdse draai aan het product te geven.
 
Nieuwe collectie moderne Hindelooper meubels
Christien Meindertsma heeft een nieuwe collectie ontworpen, Oak Inside. Deze collectie bestaat uit acht moderne interpretaties van het oude meubel, gebaseerd op de 300 jaar oude ambachtelijke technieken en traditionele materialen. Oak Inside bestaat uit een klaptafel, stoelen, kasten, trapje, dekenkist, peper- en zoutmolen en vloerkleden. De klaptafel, een stoel en de butte zijn dit seizoen in het museum te bewonderen.
Uitgever/verkoop Thomas Eyck; ontwerpster Christien Meindertsma; producent/verkoop Roosje Hindeloopen.