Hindeloopen in beeld

Tentoonstelling van werken van Philippus van Drooge
 
Tweehonderd jaar geleden werd Philippus van Drooge in Hindeloopen geboren als tweede zoon van schoenmaker Huybertus van Drooge. Philippus bleek talent voor tekenen te hebben en dat betekende in die tijd dat hij na de lagere school werd opgeleid voor huisschilder. Een beroep waarmee hij de kost kon verdienen. In zijn vrije tijd bleef hij tekenen. Zijn geboortestad lag hem na aan het hart en hij vond er de inspiratie voor zijn aquarellen en schilderijen. Ter gelegenheid van het 200-ste geboortejaar van Philippus van Drooge (1821-1876) wordt er in Museum Hindeloopen van 4 september tot 1 november een expositie van zijn werk gehouden.
 
Een deel van het werk van Philippus van Drooge bestaat uit aquarellen van het grote ijsfeest, dat gehouden werd op zee voor de kust van Hindeloopen. Deze zogenaamde Groenlandse kermis duurde van 13 t/m 16 februari 1838. Er waren hardrijderijen, een priksleewedstrijd voor ongehuwde meisjes in Hindelooper dracht, vele kraampjes met spijs en drank en hoge ijsbergen als extra klimattractie. Philippus heeft deze festiviteiten met duidelijk plezier en grote precisie vastgelegd.
 
Door zijn stijl wordt Van Drooge tot de naïeven gerekend. Zijn olieverfschilderijen vallen op door het sprankelend kleurgebruik. Op zijn zomerse stadsgezichten krijg je, dankzij de vele details, een inkijkje in het 19e-eeuwse Hindeloopen. In het Hindeloopen van nu zijn nog steeds elementen van zijn schilderijen terug te zien.