Museum verrast met 2 ton

Robert ten Brink, namens de Vriendenloterij overhandigde de cheque

Directeur Jelle Brouwer heeft dinsdagmiddag 15 februari bezoek gehad van Robert ten Brink, die hem namens de Vriendenloterij een cheque voor 200.000 euro overhandigde. ,,In geweldige opstekker.’’

Het museum werkt al een aantal jaren aan plannen voor een grootscheepse verbouwing en herinrichting. Het ontwerp is zo goed als gereed, met de plannen is een bedrag gemoeid van 1,5 miljoen euro.
De gemeente Súdwest-Fryslân is momenteel druk bezig het monumentale deel van het museum op te knappen. Dit rijksmonument mag het museumbestuur daarna overnemen voor het symbolische bedrag van 1 euro. Daarna draagt de gemeente 375.000 euro bij aan onderhoud en 300.000 euro voor de herinrichting.

De provincie heeft hiervoor 500.000 euro gereserveerd en dan is er nog zo’n 100.000 euro afkomstig van kleine fondsen en stichtingen.
De bijdrage van de Vriendenloterij is buitengewoon welkom. Het vernieuwingsproject: vernieuwing van de collectie, uitbreiding van het museum, een gehele verbetering van de toegankelijkheid van het museum, en een complete vernieuwing en herinrichting van de 5 collectie zalen. Daarnaast zal er in het museum een nieuw bezoekerscentrum ontstaan, waar bezoekers zich kunnen oriënteren op de geschiedenis van de stad Hindeloopen, of zich in het museum kunnen verdiepen in de Hindelooper schilderkunst, klederdracht en taal. De rijke geschiedenis van Hindeloopen en haar inwoners. Door de bijdrage een geweldige booster voor de plannen.
Als alles gaat volgens plan start de verbouwing op 1 september, en is in april 2023 gereed.

Peter Miedema (directeur van het Jopie Huisman Museum) is aangetrokken als kwartiermaker. Hij onderhoudt de contacten met de architect en de tentoonstellingsinrichters.

Fotocredits: Jurgen Jacob Lodder