Geweest

2017 - Fan âld nei nij van Wigle Engelsma

Wigle tracht in zijn schilderijen en tekeningen zo goed mogelijk de sfeer, die hij tijdens zijn reizen ervaren heeft, over te brengen. Dit is voor hem belangrijker dan het weergeven van de werkelijkheid. Met een krachtige, expressieve penseelstreek legt hij zijn indrukken vast op het doek. Hij maakt op verrassende wijze gebruik van kleur, wat de beleving nog intenser maakt.
 
Soms geeft hij met slechts een enkel accent de ruimte van het water of de lucht aan. Mede door het weglaten van details neigen zijn schilderijen soms naar een abstracte vormgeving.
 
Naast schilderijen en tekeningen maakt Wigle beelden van mensen, dieren en schepen. Ook hier is de expressie voor hem belangrijk en dat resulteert vaak in robuuste, gestileerde beelden. In zijn beelden verwerkt hij allerlei materialen naast elkaar, zoals hout, steen, ijzer, messing, brons, lood of roestvrij staal. Maar ook machineonderdelen en oude gereedschappen krijgen in zijn driedimensionale werk een nieuwe functie. Deze geven zijn beelden een aparte draai.
 

2016 - Fleurige illustraties van Anna Sikkes

Elke tekening een feest. Dat is het uitgangspunt van Anna Sikkes als zij illustraties maakt voor (prenten)boeken of affiches. Ze gaat met fantasie en humor aan de slag met als resultaat vrolijke tekeningen vol met speelse, fantasierijke figuren.
 
Afgelopen voorjaar heeft de Afûk haar duizendste boek uitgegeven. Een prentenboek, Skelte wol in skelter, geschreven door Joke Scheffer. Anna Sikkes brengt met haar komische illustraties het eigenwijze en lieve vosje en diens grote verlangen tot leven. Anna kijkt net wat anders tegen de dingen aan en creëert zo een wereld vol kleurrijke karakters waarin alles mogelijk lijkt. Door de vele details en de diversiteit van de illustraties valt er voor zowel klein als groot heel wat te ontdekken. Haar werk was de hele maand oktober te zien en te beleven in een als een tekening ingerichte museumzaal.
 
Anna Sikkes is opgegroeid in Hindeloopen. In 2013 is zij afgestudeerd als illustrator en sindsdien heeft ze diverse opdrachten gemaakt voor o.a. musea, uitgevers en educatieve instellingen. Het prentenboek over Skelte vormde de aanleiding tot deze expositie.
 

2016 - Eaven thús van Antje Veldstra

Antje Veldstra is in Hindeloopen geboren en opgegroeid. U kent haar misschien nog wel als Antje-van-de-post? Haar kunstopleiding volgde zij op Academie Minerva te Groningen. Tijdens haar werkzaamheden als microbiologisch analist is ze in 1979 met de avondacademie begonnen om deze in 1985 succesvol af te ronden. In 1988 stopte zij met haar werk op het laboratorium om zich helemaal op de kunst te gaan richten. In 1992 resulteerde deze stap in het winnen van de Nederlandse Grafiekprijs. Later volgden meer prijzen waaronder in 2004 een derde prijs in Seoul, Zuid-Korea bij een belangrijke internationale grafiektentoonstelling. Haar werk is zowel in Nederlandse galeries als ook in het buitenland veelvuldig tentoongesteld en werd opgenomen in collecties zoals die van de Tama Art University te Tokio, Japan. Opdrachten werden uitgevoerd voor Royal Nederland, de Postbank, Staatsbosbeheer, Allianz en vele andere grote en kleinere opdrachtgevers.
Antje Veldstra keert in de zomer van 2016 terug naar haar geboortegrond. Ze is dan weer ‘Eaven thús’, in Museum Hindeloopen, met een expositie van haar veelzijdige werk, variërend van houtdrukken, blokobjecten, kunstenaarsboeken tot beschilderd wrakhout.
Vele aspecten van en over Hindeloopen komen in deze expositie aan bod. De Hylper taal is er één van. Met gebruik van oude loden drukletters heeft zij het leporelloboek ‘Tael en teaken’ gerealiseerd.(leporello is zig-zag gevouwen drukwerk.
Daarnaast heeft zij, gebruikmakend van fictie en historische feiten, een verhaal geschreven en geïllustreerd over een ‘Hylper fantjen’. De rode draad van het verhaal is een schilderij van Christoffel Bisschop, waarop een Hindelooper meisje staat afgebeeld. Het schilderijtje is opgenomen in de expositie. Tijdens één van haar demonstraties heeft zij een houtdruk van een 'Hylper fantjen' gemaakt.
 
In haar kleurrijke houtdrukken komt  Antjes fascinatie voor water en ruimtelijkheid sterk naar voren. In samenwerking met keramist Peter Hiemstra is er een speciale doos geproduceerd, waaraan elk zijn eigen, specifieke, bijdrage heeft geleverd. De titel van dit project is ‘De zwemmende hinde’. Beschilderde blokboeken met kleine werkjes in gemengde techniek op papier, een enkele aquarel en objecten van wrakhout maken de expositie veelzijdig in verschijningsvorm. Bij de tentoonstelling is een catalogus te koop, met een door Antje Veldstra handgedrukte kaft en eigen teksten.
De expositie in Hindeloopen is het begin van een langlopend project. Er volgt een reis langs diverse andere locaties in Friesland. De volgende exposities worden aangevuld met steeds weer nieuwe werken. Het is de bedoeling dat het project in 2018 voltooid zal zijn.
 

2015 - Jong in Hindeloopen

Deze expositie gaf een beeld van het leven van de Hindelooper jeugd, die opgroeide binnen de beschutting van de zeedijk, met de Zuiderzee op de achtergrond.
Op de expositie waren schilderijen te zien van Christoffel Bisschop en Pieter Willem Sebes met als meest geliefde onderwerpen moeders met baby’s in of bij hun kleurige Hindelooper wieg.
Daarnaast kinderkleding, zoals jongens- en meisjesmutsen en jakjes, zilveren geboortelepels en rammelaars, divers speelgoed, merklappen met enkele specifieke Hindelooper motieven, wiegen en een kakstoel. 
Bij de tentoonstelling is een brochure verschenen.

schilderijen expositie Jong in Hindeloopen, foto Rien Schijffelen.