Kinderactiviteiten

Zin om te puzzelen?

Wij hebben een mooie woordzoeker voor jou!  Klik hier op en je kan hem uitprinten!!
Weet jij wat de oplossing is?
 
 

Monsters bestaan niet!

Afgelopen vakantieweek gebeurden er leuke dingen in en om Museum Hindeloopen dat weer mee deed aan de actie ‘Help pake en beppe de vakantie door’. Zo’n 50 kinderen kwamen op twee middagen langs om te ontdekken of er echt sprake was van een watermonster in de fontein en in Museum Hindeloopen.  Het thema was dit jaar ‘water’.
 
Volgens het spannende verhaal waren er bewijzen genoeg! Zo verschenen er vreemde dingen in de fontein zoals vinnen en staarten van vissen. En in het museum werden iedere dag natte voetstappen ontdekt. De mensen in Hindeloopen gingen erover praten. Een visser riep dat er een watermonster in de fontein en in Museum Hindeloopen moest zitten.
 
Al gauw werd Hindeloopen overspoeld door toeristen en radio en t.v. kwamen langs. Dat leverde natuurlijk veel geld op.  
De kinderen vonden het een spannend verhaal. Maar of het echt waar was? ‘Monsters bestaan niet!’ zeiden ze. Tot iemand van het museum binnen kwam rennen en riep dat ze door de verrekijker iets vreemds op de dijk had gezien.
Alle kinderen renden naar buiten en daar kwam ‘het watermonster’ naar beneden. Het was een ‘visser’ uit Hindeloopen met een groot groen opblaasbeest. Terug in het museum bekende de visser dat hij het watermonster was. Hij had iedereen voor de gek gehouden!
Daarna konden de kinderen ‘watermonster’- activiteiten doen door het museum. Ze mochten een schip in een fles maken of een waterdier van knopen knutselen. De middagen werden weer verzorgd door vrijwilligers en leden van de kinderwerkgroep van de Vriendenvereniging van Museum Hindeloopen.

 

Dolle boel in Museum Hindeloopen!

In de herfstvakantie was het twee middagen lang weer ‘feest’ voor de kinderen in Museum Hindeloopen. Daar werd van alles georganiseerd rondom het thema ‘Kleren maken de man…vrouw’.
In het museum heerste grote opwinding. Twee deftige dames wachtten op een koopman uit Amsterdam. Die verkocht prachtige kleren gemaakt van stoffen uit een ver land. Hij wilde de kleren alvast laten zien aan de kinderen. Maar…in zijn koffer zaten alleen oude schoenen en een briefje van de dieven die hem hadden bestolen. Hij bedacht met de kinderen een list. Ze deden net of ze de kleren echt konden zien. En vertelden dat alleen rijke en hele knappe vrouwen de kleren maar konden zien. De vrouwen tuinden erin en de koopman ging er aan het eind vandoor met de euro’s, achterna gezeten door de Hindelooper dames!
Gelukkig konden de kinderen daarna allerlei spelletjes doen die met kleren te maken hadden. Zo moesten ze het hele museum door om een aantal kledingstukken op te sporen, klederdrachten en landen bij elkaar zoeken, kijken wie de meeste kleren aan kon trekken, van oude jassen nieuwe ‘pronkjes’ maken en natuurlijk een heerlijke traktaties in elkaar frutselen.
Tot slot mochten ze een krans maken van Hindelooper stofjes of een zeilbootje maken van een half klompje op een schilderij.
Er was weer grote belangstelling voor de kinderactiviteiten die door de vrijwilligers van de kinderwerkgroep van de Vrienden van Museum Hindeloopen werden georganiseerd. Op deze manier wilden ze de kinderen op een speelse manier iets laten ervaren van de Hindelooper klederdracht  En… niet alleen de kinderen waren druk aan het knutselen. Een beppe wilde ook graag weer even kind zijn en ook een Hindelooper krans maken. En daar had niemand bezwaar tegen!
 

Vrolijke middag met kok Willem!

Afgelopen vakantieweek was het een vrolijke boel in Museum Hindeloopen. De beroemde kok Willem kwam twee middagen langs om met zo’n 50 kinderen leuke dingen te doen. Omdat hij had gehoord van de actie ‘Help pake en beppe de vakantie door’. En omdat het over ‘Lekker ite…niks weismite’ zou gaan. Echt iets voor een kok, nietwaar?
Maar het liep eerst wel een beetje anders. Kok Willem kreeg pech met zijn elektrische auto. Hij belde op dat hij zijn buik vol had van het kok zijn. Hij wilde kunstenaar worden. Hij deed altijd zijn best om lekker te koken. En wat deden de grote mensen en soms ook kinderen? Ze aten de helft maar op en gooiden van alles weg. Ook nog slecht voor het milieu! Gelukkig konden de mensen van het museum hem ompraten en stond hij even later toch in kokskleding op de stoep.
Zo vertelde hij over zijn uitvinding ‘de onzichtbare soep’. Daarna kon hij zien hoe de kinderen bezig waren met allerlei activiteiten die te maken hadden met eten: hoe je eten vroeger kon koken en bewaren en hoe we dat nu doen. Een aantal kinderen herkenden bijvoorbeeld de foto van een kelder. ‘O, ús pake en beppe ha ek in kelder op de pleats’.
Ze mochten een puntzak vullen met lekkere gezonde dingen en op zoek gaan in het museum naar 16 ouderwetse trommeltjes. Door een voelspel maakten ze kennis met groenten van vroeger.  Maar het hoogtepunt vormden de kunstwerken (twee grote robots) die de kinderen samen hadden gemaakt van allerlei afval.
Deze kunstwerken zijn binnenkort in het museum te bewonderen. Kok Willem was daar niet bij weg te slaan. En na afloop wist hij het zeker. Hij werd echt kunstenaar, maar zo nu en dan zou hij nog weleens wat lekkers koken.
De kinderen gingen daarna naar huis met een zelf versierd dienblad waarop ze thuis als echte obers wat lekkers kunnen presenteren.
De middagen werden weer verzorgd door vrijwilligers en de leden van de kinderwerkgroep van de Vriendenvereniging van Museum Hindeloopen.