Agenda

5 juni tot 1 september  2021
 
Floor van der leun HOUDT VAN HOUT
Tentoonstelling van Floor van der Leun, beeldhouwster uit Workum met als thema 'hout'.
 
Terwijl we een logisch onderdeel zijn van alles wat ons omringt, zijn we geneigd de natuur te beleven als toeschouwer. Maar we zijn dier met de dieren en ons leefruimte is de kosmos. Als we dat toch eens weer zo kunnen gaan zien! Dan worden we blijer met onze natuur. En zuiniger op wat er nog is.                                                                   
Met deze gedachten en gevoelens heeft Floor van der Leun deze tentoongestelde beelden gemaakt. Vaak in het warme materiaal hout. Haar werk is eigen, kritisch en met een relativerende blik.
 
4 september tot 1 november 2021
 
Hindeloopen in beeld
Expositie van het werk van Philippus van Drooge (1821-1876) t.g.v. zijn 200-ste geboortejaar.
 
Philippus van Drooge woonde en werkte in Hindeloopen als huisschilder. In zijn vrije tijd trok hij erop uit om te tekenen en te schilderijen. Hij haalde de inspiratie uit zijn directe omgeving en hij heeft die met oog voor detail vastgelegd.
 
Een deel van zijn werk bestaat uit aquarellen van het grote ijsfeest, dat gehouden werd voor de kust van Hindeloopen van 13 t/m 15 februari 1838. Hierop zijn o.a. de hardrijderij op zee, de priksleewedstrijd voor ongehuwde meisjes en de stromen mensen op weg naar de ijsbergen verderop te zien. Zoals veel ambachtelijke schilders uit de 19e eeuw heeft Van Drooge waarschijnlijk een deel van zijn aquarellen in opdracht vervaardigd.
 
Zijn olieverfschilderijen vallen op door het sprankelend kleurgebruik. Door zijn stijl wordt hij ook wel tot de naïeven gerekend. Van Drooge hield van zijn stad en heeft dat over weten te brengen met zijn stadsgezichten van Hindeloopen rond 1860. Er valt veel te ontdekken op deze schilderijen.