Kinderactiviteiten

 

 

 

Nieuwsbrief voor kinderen van Museum Hindeloopen                             24-11-2021
 
Hallo museumvriendjes- en vriendinnetjes,
Dit is de tweede nieuwsbrief van Museum Hindeloopen.
Jullie zitten vast alweer te popelen om aan de slag te gaan.
 
De vorige keer konden jullie een vliegende scheepskist maken en ons een foto ervan opsturen.
Gefeliciteerd Mats en Jorn uit Joure en Dayna uit Hindeloopen. Prachtige kunstwerken, inmiddels hebben ze leuke prijsjes ontvangen.
 
Wat hebben we voor jullie?
*Het verhaal: ‘Een vreemde gast in de scheepskist!
*Een echte Hylper Sint-Kwis
*Zelf aan de slag: Maak een foto
*Knutselopdracht
 
*HET VERHAAL 
Om lekker voor te laten lezen of zelf te lezen.
Om uit te printen om er een tekening bij te maken. Hier te downloaden
 
*EEN ECHTE HYLPER SINT-KWIS
Makkelijk kwisje? Nou, dat kon wel eens tegenvallen. Zet telkens een rondje om de letter voor een goede antwoord. Als je het goed hebt gedaan, lees je in de rondjes wat niet mag ontbreken bij een Sinterklaas cadeau. Heb jij het woord gevonden, dan mag je er ook één maken en sturen naar:  info@museumhindeloopen.nl. Hier kan je de kwis downloaden
Oplossing staat onder de foto.
 
*ZELF AAN DE SLAG: MAAK EEN FOTO
Nicko ontdekt dat er in Hindeloopen veel is veranderd.
Een school is een bank geworden. Op de plek van de fontein stond vroeger een boerderijtje.
Ben jij een slimme speurneus? Kijk eens in jouw stad of dorp om je heen.
Zie je daar ook een plek of een gebouw of iets anders dat al heel oud is?
Maak er een foto van en mail die naar: info@museumhindeloopen.nl.
Zet erbij waar en wat het is. Voor alle inzenders is er een aardigheidje en vergeet niet je adres of mailadres.
Dus...maar gauw aan de slag.
Je mag ook iemand vragen je te helpen en vóór 14 december insturen.
Wie weet staat jouw foto de volgende keer op de site van de SCHEEPSKIST!!
 
*KNUTSELEN: DECEMBERHUISJE MAKEN VOOR SINTERKLAAS EN KERST
Maak van een lege melkpak een vrolijk decemberhuis, of twee. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het te verven of te bekleden met plakfolie. 
Vervolgens knip je er raampjes en deurtjes uit......je mag natuurlijk helemaal zelf weten hoe het pak eruit komt te zien!
Stuur je ons een foto?
 
                                                                     gedicht
 
NOG EVEN...
Fijn dat je met onze tweede nieuwsbrief ‘UIT DE SCHEEPSKIST’ aan de slag bent gegaan.  Begin februari zitten er weer nieuwe leuke verhalen en opdrachten in. Doe je dan weer mee?
 
Kinderwerkgroep MUSEUM HINDELOOPEN

 

RAAR MAAR WAAR.....WAT GEBEURDE DAAR?

De kinderwerkgroep van Museum Hindeloopen had ook nu weer een spannende speurtocht door Hindeloopen bedacht.
Op het museumplein duikt plotseling een figuur uit het verleden op, hij had een lange witte baard en een hele vreemde hoed op........
Hij was de kluts volkomen kwijt! Alles is veranderd. Wat dragen de mensen rare kleren en waarom praten ze steeds in die vreemde dingen? Waar is de bakker gebleven en zijn oude school? Alles is foetsie!!!
Gelukkig wilden de kinderen hem wel helpen te zoeken wat er vroeger was en nu niet meer...
Zoals een kleine boerderij waar nu de fontein staat, of een kruidenierszaak waar nu Hús fan Ham is............
Er waren 11 schatskistjes verspreid door Hindeloopen.
Daar konden kinderen proeven, luisteren naar een verhaal, blik gooien, beroepen uitbeelden... en nog veel meer!!
 
Ondanks dat het af en toe wat regende, kwamen toch alle kinderen, die zich opgegeven hadden.
Dat was wel heel stoer!
 
Kijk ook in de herfstvakantie op de kinderwebsite Uit de scheepskist. Daar vind je leuke opdrachten.

 


 

 

 

 

Nieuwsbrief voor kinderen van Museum Hindeloopen
 
Hallo museumvriendjes- en vriendinnen,
Dit is de eerste nieuwsbrief van Museum Hindeloopen.
Jullie zitten vast al een hele poos thuis. Verlegen om leuke ideetjes om zelf aan de slag te gaan?
Kijk dan gauw verder.
 
Wat hebben we voor jullie?
*Het verhaal: ‘De vliegende scheepskist’
*De zoekopdracht: Waar vliegt de scheepskist overheen?
*Knutselen: Een vliegende scheepskist maken
*Knutselen: Een wens op een steentje
 

*HET VERHAAL 

Om lekker voor te laten lezen of zelf te lezen.
Om uit te printen om er een tekening bij te maken. Hier te downloaden
 
*ZOEKOPDRACHT: WAAR VLIEGT DE SCHEEPSKIST OVERHEEN?
Jelle vliegt met de scheepskist over Hindeloopen. Wat ziet hij allemaal?
Zoek het plaatje bij de woorden. Hier te downloaden
 
*KNUTSELEN: EEN VLIEGENDE SCHEEPSKIST MAKEN
Je kunt hier bijvoorbeeld een grote doos voor gebruiken. De scheepskist was versierd met Hindelooper schilderwerk. Kun jij dat ook? Je mag zelf ook bedenken hoe jouw vliegende scheepskist eruit gaat zien.Vergeet de geheimzinnige letters op de achterkant niet. Waar vliegt jouw kist heen?
 
*EEN WENS OP EEN STEENTJE
Door het coronavirus moeten we veel thuis blijven. Ook zijn er mensen en kinderen die misschien wel een opkikkertje kunnen gebruiken. Een lieve wens of een vrolijke beschildering op een steentje helpt daarbij. Voor wie beschilder jij dit steentje?
 
NOG EVEN...
Fijn dat je met onze eerste nieuwsbrief ‘UIT DE SCHEEPSKIST’ aan de slag bent gegaan. In de week van 12 april zitten er weer nieuwe leuke verhalen en opdrachten in. Houd onze website in de gaten. Doe je dan weer mee?
 
Kinderwerkgroep MUSEUM HINDELOOPEN
 
 

 
Badeendjes in fontein Hindeloopen!
 
Het was op dinsdagmiddag in de herfstvakantie een vreemde boel in Hindeloopen. 19 kinderen, begeleid door 11 volwassenen, gingen op zoek naar zaken die niet in de haak waren.
In Museum Hindeloopen had zich een Lolbroek verstopt. Hij verveelde zich en had het stadje Hindeloopen flink op zijn kop gezet. Zo had hij badeendjes bij de Oosterse vogels in de fontein gezet, in de leugenbank gekke posters opgehangen, aan de schandpaal een slachtoffer op zijn kop gehangen, bij het fluitschip een reisbureau gemaakt waarmee je op 6 december op reis kon gaan naar Madrid via Sintenpietersburg in Rusland, in het reddingsbootje bij het Blauwe Hok een vishengel en schepnet gelegd, bij Roosje in de etalage een schildering van Rembrandt achter gelaten, had het hondje op de gevelsteen een snor en stond er in een garage iemand in Hindelooper klederdracht. Maar daar klopte deze middag niet veel van! Zo waren er nog veel meer rare dingen om op te sporen. In de leugenbank kregen de kinderen een tasje met wat lekkers en drinken.
Gelukkig konden de medewerkers en vrijwilligers van het museum deze Lolbroek in de kraag grijpen. Hij bekende dat hij overal schatkistjes had achtergelaten met informatie over de plek en met een opdracht om uit te voeren.
Zo konden de kinderen met hulp van hun begeleiders alle gekkigheid opsporen. Heel veel Hindeloopers keken nieuwsgierig toe wat al die kinderen aan het doen waren. Sommigen boden zich spontaan aan om een oogje in het zeil te houden op de schatkistjes en de andere
spullen.
 
 
Aan het eind van deze speurtocht wachtte de kinderen nog een verrassing. Ze kregen van de Lolbroek een bouwplaat van een Hindelooper kamer met figuurtjes om thuis een kijkdoos van te maken. Ook de lege schoenendoos en ander materiaal was beschikbaar. Evenals het verhaal van het hondje op de gevelsteen.
Dit jaar kon de werkgroep kinderactiviteiten van de Vriendenvereniging Museum Hindeloopen niet de gebruikelijke activiteiten in het museum organiseren. Door de beperkte ruimte was het niet mogelijk om de coronamaatregelen te realiseren.
Daarom werd gekozen voor een speurtocht door het stadje. Op deze manier was het toch mogelijk om kinderen kennis te laten maken met zaken buiten het museum die ook binnen het museum te zien zijn. Bijvoorbeeld de Hindelooper schilderskunst en de klederdracht.
Het weer werkte goed mee en de kinderen genoten van de tocht. Een jongetje: ‘Wanneer doen jullie dit weer?’ Dat hangt af van wat corona de komende maanden gaat doen!

 

Zin om te puzzelen?

Wij hebben een mooie woordzoeker voor jou!  Klik hier op en je kan hem uitprinten!!
Weet jij wat de oplossing is?
 

Monsters bestaan niet!

Afgelopen vakantieweek gebeurden er leuke dingen in en om Museum Hindeloopen dat weer mee deed aan de actie ‘Help pake en beppe de vakantie door’. Zo’n 50 kinderen kwamen op twee middagen langs om te ontdekken of er echt sprake was van een watermonster in de fontein en in Museum Hindeloopen.  Het thema was dit jaar ‘water’.
 
Volgens het spannende verhaal waren er bewijzen genoeg! Zo verschenen er vreemde dingen in de fontein zoals vinnen en staarten van vissen. En in het museum werden iedere dag natte voetstappen ontdekt. De mensen in Hindeloopen gingen erover praten. Een visser riep dat er een watermonster in de fontein en in Museum Hindeloopen moest zitten.
 
Al gauw werd Hindeloopen overspoeld door toeristen en radio en t.v. kwamen langs. Dat leverde natuurlijk veel geld op.  
De kinderen vonden het een spannend verhaal. Maar of het echt waar was? ‘Monsters bestaan niet!’ zeiden ze. Tot iemand van het museum binnen kwam rennen en riep dat ze door de verrekijker iets vreemds op de dijk had gezien.
Alle kinderen renden naar buiten en daar kwam ‘het watermonster’ naar beneden. Het was een ‘visser’ uit Hindeloopen met een groot groen opblaasbeest. Terug in het museum bekende de visser dat hij het watermonster was. Hij had iedereen voor de gek gehouden!
Daarna konden de kinderen ‘watermonster’- activiteiten doen door het museum. Ze mochten een schip in een fles maken of een waterdier van knopen knutselen. De middagen werden weer verzorgd door vrijwilligers en leden van de kinderwerkgroep van de Vriendenvereniging van Museum Hindeloopen.