Geweest
Van 5 juli t/m 25 augustus 2024
Fr11slân door de ogen van Vermeer in Hindeloopen
Tentoonstelling van Gabriëlle Westra en Randolph Algera
Kunstenaars Gabriëlle Westra en Randolph Algera hebben zich over de vraag gebogen:Hoe zou meesterschilder Johannes Vermeer de Friese elf steden van nu geschilderd hebben?
Tijdens hun kunst- en mienskipsproject Fr11slân door de ogen van Vermeer. Van alle elf Friese steden maakten ze een schilderij: Randolph maakte stadsgezichten van genomineerde buurten en Gabriëlle portretteerde markante inwoners.
Eén van de geportretteerde modellen is de Hindelooper schilder Titus Stallmann. Zijn schilderij komt nu, samen met enkele andere schilderijen, naar Hindeloopen.
Op vrijdagmiddag 5 juli om 14.00 uur werd deze tijdelijke expositie geopend, door de dochters van Titus.
Naast het schilderij 'Titus de Hinderlooper schilderjongen' van Gabriëlle Westra worden de werken: 'Balwinder met de Waterkan' ook van Gabriëlle Westra, 'Straatje van Sloten' door Randolph Algera, te koop voor €3.700,- en 'Water en Vuur' ook van Randolph Algera tentoongesteld.tot en met 25 augustus.
De tentoonstelling bestaat uit 11 werken waarvan dus vier in het museum hangen. De andere zeven zijn te zien in ’t Ponthús in Stavoren en het Warkums Erfskip in Workum.
april tot november 2022
75 jaar bevrijding Hindeloopen
Tijdens de oorlogsjaren maken de inwoners van Hindeloopen het verschil. Sommigen worden gemobiliseerd, anderen sluiten zich aan bij het verzet of nemen onderduikers in huis. De geïsoleerde ligging van het Zuiderzeestadje, maar ook de inborst van de bewoners, zorgen ervoor dat vele onderduikers een veilig heenkomen vinden in Hindeloopen. Sommige onderduikers kunnen werken als visser of als boerenknecht. Zij maken jarenlang deel uit van het leven van alledag. Joodse onderduikers moeten zich schuilhouden. Hun Hindeloopen zag er heel anders uit, gezien vanuit hun schuilplaatsen.
En na de bevrijding? Het gewone leven begint weer. Kerk, werk en verenigingsleven bloeien weer op in Hindeloopen. Vele jaren later, vindt één van de laatste ‘onderduikers’ onderdak in Hindeloopen. Begin 2020 wordt bekend dat Peter Tazelaar de échte Soldaat van Oranje is; spion, verzetsman en adjudant van koningin Wilhelmina. Na de oorlog, lukt het Peter Tazelaar niet om rust te vinden. Hij woont de laatste twaalf jaar van zijn leven in Hindeloopen. Hier is hij anoniem en geniet hij van het veilig heenkomen dat Hindeloopen hem biedt.
april 2019 - november 2019
Sits, een wereldproduct in Hindeloopen.
september - oktober 2018
Stad in het hart
De tentoonstelling laat het werk zien van vier inwoners van de stad Hindeloopen, die alle vier hun woonplaats hebben getekend, geschilderd of gefotografeerd. Hoe moet het zijn om in één van de mooiste stadjes van Friesland te wonen? Deze trotse inwoners legden hun stad met alle plezier vast. De bezoeker ziet een interessante reeks stadsgezichten, vanaf het midden van de negentiende eeuw, tot en met vandaag de dag.
|
Zomertentoonstelling ‘Tijdloze schoonheid’ in Museum Hindeloopen
april - juni 2018 - Friesche verf in Hylpen
De tentoonstelling ‘Friesche verf in Hylpen’ is gewijd aan het werk van drie samenwerkende Friese kunstenaars: Hiske Wiersma, Hendrik Elings en Evert van Hemert. In hun werk leggen zij, ieder op hun eigen manier, een verbinding met Friesland.
Alle drie de kunstenaars zien het Friese landschap als een inspiratiebron. Blauwe lucht, groene weides, de dijk en het water. Dit Friese landschap omringt ook het museum, pal achter de dijk gelegen.